UPDATE: 22 mai 2015 – Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a cucerit ultimul punct de trecere a frontierei dintre Siria şi Irak controlat de guvern, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie. Pierderea punctului de trecere a frontierei al-Tanf survine după ce militanţii SI au cucerit oraşul antic Palmyra, joi. OSDO precizează că SI contolează acum „mai mult de 95.000 de kilometri pătraţi” din Siria, ceea ce reprezintă 50% din întregul teritoriu al ţării.
BBC SERVICIUL MONDIAL
***
18 mai 2015 – După mai multe zile de confruntări sângeroase, Damascul a anunţat că luptătorii Statului Islamic s-au retras din Palmyra, oraş antic din centrul Siriei care deţine vestigii inestimabile, vechi de 2.000 de ani. Nod comercial şi cultural important, aflat pe Drumul Mătăsii, Palmyra era recunoscut în Antichitate pentru comunitatea sa de artizani şi negustori de toate etniile şi religiile. Astăzi, vestigiile sale sunt cele mai frumoase şi bine păstrate mărturii ale Antichităţii clasice, potrivit istoricului Tom Holland, citat de The Guardian.
ISIS a început ofensiva asupra oraşului Plamyra miercuri, executând în timpul asaltului cel puţin 49 de civili, printre care nouă copii şi cinci femei.
„Trupele siriene au avansat şi au preluat din nou controlul oraşului, duminică. Au fost lansate zeci de atacuri aeriene împotriva militanţilor ISIS care acum se retrag în deşert”, relatează CBS News pe site-ul oficial, citând o sursă militară sub protecţia anonimatului. Aceasta a declarat că zeci de luptători jihadişti au fost ucişi în timpul luptelor din Palmyra.
Un film care a circulat pe reţelele de socializare arăta un bărbat înălţând steagul negru al grupării ISIS pe o presupusă clădire din nordul Palmyrei. Extremiştii au reuşit să preia controlul asupra unui zăcământ de gaze naturale din nordul oraşului şi asupra câtorva sate din apropiere.
Agenţia oficială de ştiri din Siria, SANA, a citat o sursă militară care a afirmat că sâmbătă, forţele guvernamentale au împiedicat luptătorii ISIS să preia o colină din sud-vestul citadelei islamice. Cele mai multe ruine, printre care străzi antice cu coloane şi morminte foarte bine conservate, se află în sud-vestul Palmyrei.
Cunoscut şi sub numele de Tadmur, oraşul este unul dintre cele mai importante centre culturale din lumea antică, plasat de UNESCO încă din 2013 pe lista obiectivelor din patrimoniul mondial aflate în pericol.
Gruparea ISIS este cunoscută deja pentru faptul că a distrus antichităţi şi monumente de o valoare inestimabilă din Irak, în special din cetatea Ninive. Palmyra are şi un rol strategic deosebit de important, fiind situată la intersecţia drumurilor care leagă oraşele siriene Homs şi Damasc.
Surse: www.cbsnews.com, www.theguardian.com
***
Scurt istoric
Palmyra era situată într-o oază cu două izvoare, din deşertul sirian pe drumul caravanelor dintre Damasc (215 km) şi Eufrat (120 km). În secolul I d.Hr. era sub stăpânire romană, împăratul roman Caracalla (188-211) ridicând oraşul la rangul de „colonie romană”. Oraşul cunoaşte o perioadă de înflorire mulţumită legăturilor comerciale cu Drumul Mătăsii. Oraşul suferă pagube materiale prin conflictul militar dintre romani şi sasanizi (perşi) în anul 260, chiar şi împăratul roman Valerianus căzând în mâinile perşilor.
Căpetenia romană Septimius Odaenathus, care cucereşte Mesopotamia, obligă oraşul la o stare de dependenţă deplină faţă de Roma. În anul 267 sau 268 regina Palmyrei, Septima Augusta Zenobia, declară independenţa oraşului, fiul ei preluând conducerea Siriei şi ocupând vreme de doi ani Egiptul Inferior (268-270).
Împăratul roman Aurelian (270–275) învinge în anul 272 trupele Palmirei, distruge oraşul, Zenobia fiind luată la Roma ca prizonieră. Mai târziu, împăratul Diocleţian (236 – 245) admite reconstruirea parţială o oraşului distrus. Creştinismul s-a extins şi în Palmyra, luînd naştere un episcopat în secolul IV, oraşul însă nu va mai ajunge la înflorirea de odinioară. Creştinii folosesc ca biserică templul zeului Baal. Religia musulmană adusă de arabi apare prin anul 634, iar în anul 636 bizantinii pierd controlul oraşului, populaţia locală trecând la Islam.
Traducerea şi documnetarea: Bianca Ioniţă