Controlul democratic al serviciilor de informaţii în cadrul Uniunii Eropene este tema unei reuniuni de două zile organizată în Parlamentul European de către Comisia de Libertăţi Civile-LIBE. Din România au participat deputaţii Georgian Pop (PSD), preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, şi Mihăiţă Calimente (PNL), preşedintele Comisiei speciale a celor două camere pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe.
Reporter: Pe fondul ameninţărilor de securitate cu care se confruntă UE, reuniunea de astăzi şi-a propus să aducă unele clarificări între dreptul la viaţă personală a cetăţenilor şi siguranţa lor în faţa unor astfel de ameninţări. În plus, a fost analizat modul în care serviciile de informaţii europene trebuie să colaboreze cu parlamentele naţionale.
Georgian Pop: Acel echilibru corect ca pe de o parte serviciile secrete şi poliţiile din statele membre să coopereze între ele, să aibă instrumente să combată aceste fenomene, dar pe de altă parte să ne asigurăm că nu realizează abuzuri împotriva cetăţenilor.
Reporter: Odată cu Tratatul de la Lisabona, articolul 4 stipulează că fiecare stat membru se ocupă singur de securitatea sa – spune şi deputatul PNL, Mihăiţă Calimente.
Mihăiţă Calimente: Controlul civil asupra serviciilor secrete este un lucru care preocupă întreagă populaţie a Europei, nu numai a României, trebuie să găsim raporturile dintre noile pericole care ameninţă Europa şi anume terorismul, migraţia necontrolată şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
Reporter: Referitor la Parlamentul European, studiile arată că acesta trebuie să primească, potrivit legislaţiei, informări din domeniul securităţii, pentru a se asigura că serviciile au mandatul legal necesar sau sunt finanţate corespunzător pentru a face faţă unor ameninţări la adresa siguranţei cetăţenilor europeni.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai