Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează două expoziţii dedicate Primului Război Mondial în comuna Vărvăreuca din raionul Floreşti.
Expoziţia „România şi românii în Primul Război Mondial, ce va fi inaugurată pe data de 24 octombrie 2014, ora 12.00 la Casa de Cultură din Vărvăreuca, marchează un secol de la declanşarea Primului Război Mondial, eveniment de răscruce în istoria modernă care a schimbat harta geopolitică a lumii, inclusiv harta României. Alcătuită din bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, aceasta prezintă o serie de fotografii, documente de arhivă, ilustraţii, hărţi etc., menite să reconstituie evenimentele din perioada de neutralitate a Regatului României (1914-1916); mărturii, fotografii, extrase din presa vremii privind luptele de front după intrarea României în război alături de Antanta, precum şi o serie de materiale legate de sfârşitul războiului, sfârşit care a constituit preambulul realizării unui vechi deziderat istoric naţional: Marea Unire din 1918. Ampla expoziţie a fost realizată de ICR Chişinău în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Primăria Municipiului Chişinău, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, cu sprijinul Arhivei Ministerului Afacerilor Externe si aportul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
Expoziţia „Primul Război Mondial şi realizarea idealului de unitate naţională românească” va fi inaugurată în aceeaşi zi, la ora 13.00, în incinta Muzeului Memoria Ostaşului Român din localitate. Evenimentul, o premieră pentru muzeul din Vărvăreuca, va cuprinde documente şi fotografii din epoca, precum şi exponate inedite: arme, unelte, obiecte personale şi uniforme folosite de soldaţii români în timpul Primului Război Mondial. O parte a expoziţiei va fi dedicată soldaţilor români care au murit în luptele date de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Paşii Oituzului, precum şi soldaţilor basarabeni participanţi la război. Expoziţia va mai cuprinde memorii ale celor care au participat la lupte precum şi mărturii şi ale populaţiei din zonă.
La evenimente vor participa: acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, Ana Bejan, preşedintele Asociaţiei „Grigore Vieru” din Soroca şi Victor Tîbrigan, directorul Muzeului Memoria Ostaşului Român din Vărvăreuca.