Din cauza afluxului masiv de migranţi, autorităţile ungare au adoptat decizia de a construi un gard la granița dintre Ungaria și România. Ministerul Afacerilor Externe al României şi-a exprimat regretul din cauza acestei decizii a Guvernului Ungariei.
MAE de la Bucureşti l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a-şi exprima îngrijorarea din cauza planurilor Budapestei de a construi un gard la frontiera dintre cele două ţări, se arată într-un comunicat al instituţiei. George Ciamba, secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE al României, şi-a exprimat regretul că Guvernul Ungariei nu s-a consultat cu Bucureştiul înainte să anunţe public acest proiect care „contravine spiritului european.” El crede că o asemenea măsură nu este necesară pentru că România nu remarcă afluxuri de migranţi pe teritoriul naţional.
Anterior, s-a anunţat că Ambasada României la Budapesta a solicitat o întrevedere la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei pentru a transmite nemulţumirea Bucureştiului şi pentru a obţine explicaţii suplimentare în legătură cu planurile părţii ungare de a construi gardul de la frontiera dintre cele două ţări.
Până acum, la granița dintre Ungaria și România, ţări membre ale Uniunii Europene, nu exista niciun gard. Cu toate acestea, din cauza migraţiei masive din ţările Africii şi ale Orientului Mijlociu, autoritățile maghiare au decis să construiască un gard. Acesta va fi o continuare a colacilor de sârmă ghimpată pe care autorităţile din Ungaria i-au deşirat de-a lungul frontierei cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri pentru a preveni pătrunderea refugiaților pe teritoriul său.
Planurile Ungariei au provocat o nemulțumire puternică în România. Victor Ponta, premierul României, a declarat că acest lucru aminteşte de Europa anilor 1930-1940, iar „politicienii ungari nu sunt cu nimic mai buni decât politicienii din Siria şi din Libia, ai căror cetăţeni fug din aceste ţări”.
În replică, Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a declarat că şeful Guvernului României „şi-a pierdut autocontrolul” şi, prin afirmaţiile sale, făcute pentru creşterea popularităţii politice pe plan intern, a ofensat întreaga Ungarie.
http://ria.ru – 16 septembrie