Radio România Cultural participă la cea de-a patra ediţie a Bucureşti Docuart Fest (30 septembrie – 4 octombrie), singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, cu 20 dintre documentarele audio marca StoryMania care pot fi ascultate într-un colţ special amenajat la etajul Cinematecii Eforie. Cu o pereche de căşti, ascultătorii îşi aleg din lista propusă povestea spre care să călătorească într-un voiaj cultural de 25 de minute – fie spre Matera, oraşul peşteră, fie în Piaţa Universităţii din decembrie ’89, fie în căutarea perlelor din marile oceane.
Iar în ultima zi de festival, pe 4 octombrie, cei care au ascultat documentarele, pot afla cum este lucrat un documentar audio. Realizatoarea emisiunii Oraşul vorbeşte de la Radio România Cultural, Ioana Bâldea Constantinescu va susţine masterclass-ul RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic la Journey Pub, de la ora 13:30.
StoryMania este un tip de emisiune cu datele tehnice ale unui feature şi pretenţia unei poveşti care se scrie audio. Şi în care apar filme, experimente socio-culturale, portrete contemporane, analiza extinsă a unui fenomen artistic, controversa iscată în jurul unei cărţi, dilema morală ivită dintr-o nouă descoperire ştiinţifică, protestul de principiu în faţa unui realităţi nuanţate sau aplauzele de rigoare la rampa lansării unui proiect valoros.
Docuart Fest 2015 se desfăşoară în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere. Festivitatea programată la Cinemateca Eforie aşteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră naţională, Roboţelul de Aur (Regia: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluţa Duţă. Aceasta, alături de antrenorul ei şi cei doi regizori vor fi prezenţi în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.
Festivalul include în acest an o selecţie de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră naţională.
Bucureşti Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori şi spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionaţi de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Ţăranului Român, cât şi la Cinemateca Eforie. Ediţia din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Naţional al Ţăranului Român.