Poziţia Federaţiei Ruse faţă de evoluţiile din Siria a fost prezentată de preşedintele Vladimir Putin, în cadrul reuniunii anuale a Clubului Internaţional de Discuţii Valdai, găzduit de staţiunea Soci de la Marea Neagră. Avem mai multe informaţii acum de aflat de la corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi.
Reporter: Vladimir Putin a avut o alocuţiune şi după aia a răspuns timp de aproape două ore – două ore şi jumătate la întrebările participanţilor pe teme diferite şi Siria a fost una din aceste teme. Vladimir Putin s-a referit, însă, pe larg şi asupra situaţiei din Orientul Mijlociu…
Realizator: Poate că ar fi bine să vorbim puţin de… în două cuvinte doar de clubul acesta de discuţii, să conturăm puţin peisajul în care s-a petrecut întâlnirea.
Reporter: Clubul Valdai există de peste zece ani. Din el fac parte politologi şi foşti politicieni din Rusia şi din alte ţări, în primul rând din principalele ţări occidentale, dar nu numai, şi din China şi el reuneşte anual, în diverse localităţi din Rusia aceste persoane, cărora pe parcurs li se alătură oficiali ruşi în frunte cu preşedintele Putin, care este şi patronul acestei manifestări. Este o întâlnire, de regulă, informală, discuţiile sunt libere, uneori au loc cu uşile închise, alteori cu uşile deschise, cum s-a întâmplat de pildă astăzi şi ele prilejuiesc liderului rus, de fiecare dată aproape, declaraţii, să spunem, programatice care ulterior explică anumite…
Realizator: Cum a fost cazul şi astăzi.
Reporter:… de politică externă sau poziţionează Rusia în diverse probleme internaţionale. Putin, de altfel, a imprimat discursului său o tentă, să spunem, ideologică, pentru că a intrat într-o polemică aproape directă cu SUA şi, între multe altele, a spus că una din cauzele actualei crize din Orientul Mijlociu reprezintă chiar încercările brutale, a spus el, din exterior de a reorganiza o regiune unde timp de decenii s-au acumulat foarte multe probleme etnice, religioase şi politice şi aceste încercări, a spus Putin, au fost un chibrit care a provocat explozia care a distrus state şi a dus la proliferarea terorismului şi a riscurilor pentru lumea întreagă. De pildă, a spus el, dacă bandele teroriste ale Statului islamic ar fi pus stăpânire pe Damasc şi Bagdad, şi-ar fi creat un cap de pod pentru o expansiune globală, iar comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă, în sfârşit, că are de-a face cu duşmanii omenirii şi ai civilizaţiei şi ai culturii umane. Putin, de asemenea, a declarat vizând Statele Unite, că teroriştii nu trebuie împărţiţi în radicali şi moderaţi şi nu trebuie să fie folosiţi pentru schimbarea regimurilor indezirabile. Pe de altă parte, el a pledat pentru unirea eforturilor forţelor antiteroriste şi,pe lângă alte elemente referitoare la soluţia din Siria, a spus că este categoric împotriva împărţirii Siriei, pentru că părţile în care va fi ea împărţită se vor afla într-un conflict permanent. A menţionat că Rusia nu-şi va extinde operaţiunea militară în Irak, aşa cum şi-ar dori unii membri ai Guvernului de la Bagdad, iar pe de altă parte a explicat operaţiunea rusă militară din Siria ca o lovitură preventivă adusă teroriştilor care ameninţă Rusia şi a subliniat că este o acţiune absolut legitimă, realizată ca răspuns la apelul autorităţilor siriene, exprimându-şi totodată speranţa că ea va influenţa situaţia politic, nu doar militar, dar va ajuta Damascul să creeze condiţiile pentru un proces de pace, şi aici Putin a menţionat mai multe premise care, din punctul său de vedere, sunt necesare pentru o soluţie durabilă în regiune.
Realizator: Mi-e teamă că va trebui să rămânem la foarte puţine dintre acestea. Te rog să enumeri doar una singură.
Reporter: În primul rând – a spus el – este necesar să fie eliberate de terorişti teritoriile Siriei şi Irakului, să nu se permită ca teroriştii să migreze în alte regiuni. Pentru asta este necesară unirea eforturilor tuturor membrilor forţelor antiteroriste, cum ar fi armatele siriană şi irakiană, miliţiile kurde şi grupările opoziţiei, care sunt, într-adevăr, gata să facă asta. De asemenea – a spus Putin – victoria militară nu va rezolva problemele, dar va crea condiţii pentru ceea ce este mai important şi anume lansarea procesului politic, la care trebuie să participe toate forţele sănătoase ale societăţii siriene, iar sirienii trebuie să fie lăsaţi să-şi decidă singuri soarta.
Realizator: Trebuie să încheiem aici pentru această seară. Mulţumesc foarte mult, Alexandr Beleavschi, corespondentul RRA la Moscova.