Un bărbat din Columbia a murit din cauza unor tumori canceroase total atipice, formate din celulele unui vierme parazit, care s-au dezvoltat în organele acestuia. Pacientul era infectat cu HIV şi sistemul său imunitar slăbit a permis „viermelui canceros” să prolifereze, relatează BBC pe pagina online, citând autorii unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine.
În anul 2013, mai mulţi doctori columbieni au încercat să pună un diagnostic unui pacient de 41 de ani, care a fost depistat cu tumori maligne aparent obişnuite ca aspect, cu dimensiuni de circa 4 cm, în plămâni, ficat şi alte organe. La o studiere microscopică a acestora, celulele canceroase care le compuneau nu semănau însă cu cele umane, fiind de 10 ori mai mici.
Incredibilul caz a fost diagnosticat abia în urma colaborării unor echipe de specialişti americani şi britanici iar medicii care au redactat acum studiul spun că este un caz şocant. Pacientul a decedat, din nefericire, înainte să se stabilească un tratament clar al bolii sale.
Medicul american Atis Muehlenbachs, care a preluat cazul acum doi ani, a afirmat că lucrurile nu aveau nicio logică. A formulat mai multe ipoteze, printre care ideea unor celule canceroase atrofiate sau chiar un nou tip de infecţie.
În final, testele realizate la nivel molecular au depistat cantităţi foarte mari de ADN aparţinând unei specii de tenie – Hymenolepis nana, un vierme parazit. Reacţia medicului a fost de negare totală a acestei posibilităţi.
El a declarat pentru site-ul BBC că neobişnuitul caz i-a adus multe nopţi de nesomn.
Teniile din această specie se reproduc într-un ritm extraordinar la nivelul intestinului uman, unde depun mii de ouă în fiecare zi. Specialiştii consideră că un astfel de ou a suferit mutaţii genetice, a reuşit să penetreze mucoasa intestinului şi a devenit canceros. Ulterior, prin divizarea celulară accelerată, specifică parazitului, acest ou a produs mii de celule care au început să se comporte independent formând tumori maligne şi nu noi indivizi.
Concluzia este că speciile de nevertebrate pot contribui la proliferarea cancerului deja existent în organismele gazdă.
Aproape 75 de milioane de persoane sunt infectate în mod constant cu acest vierme parazit la nivel global. Doctorii spun că un caz similar ar putea apărea extrem de rar, dar totuşi riscă să rămână nediagnosticat corespunzător.
www.bbc.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă