Cercetători americani de la Universitatea de Medicină din St.Louis au anunţat în noua ediţie a revistei „Current Biology” că există specii de peşti şi amfibieni care reuşesc să-şi potenţeze acuitatea vizuală atunci când înoată în ape tulburi, cu ajutorul unei enzime de la nivelul ochilor. Oamenii se pare că posedă o copie a genei care controlează această enzimă, dar ea nu este activă.
Enzima, numită Cyp27c1, are legătură cu activitatea Vitaminei A, arhicunoscută deja pentru îmbunătăţirea vederii, în special în condiţii de lumină slabă. Vitamina A este o componentă esenţială a pigmentului vizual care facilitează vederea. Enzima identificată de cercetători produce o modificare la nivel molecular vitaminei A1, transformând-o în vitamina A2, ceea ce înseamnă că sensibilitatea la lumină a fotoreceptorilor vizuali trece pe lungimi de undă mai mari, specifice spectrului infraroşu. Acest lucru explică abilitatea somonilor, de exemplu, de a se adapta în timpul migraţiilor de la apa oceanică, unde lumina are spectru albastru-verde, la apa din râuri, cu spectru predominant roşu şi infraroşu.
Conducătorul studiului, Dr. Joseph Corbo, spune că enzima ar putea fi folosită în tandem cu dispozitivele optogenetice folosite de oamenii de ştiinţă pentru a stimula activitatea neuronilor cu ajutorul luminii, într-o nouă abordare a tratamentelor neurologice sau a celor menite să vindece bolile de vedere.
Sursa: NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă