Presa internaţională acordă spaţii ample actualităţii din România, mai ales nominalizării unui nou premier. Dacian Cioloş, un nou prim-ministru francofil, titrează Le Monde. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul comisar european în funcţia de premier, subliniind că ţara are nevoie de un om integru, reţin The New York Times şi Boston Herald. Cioloş va forma un guvern care trebuie aprobat de Parlament, amintesc Business Insider şi Liberation. Cioloş este, în prezent, consilier al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, notează 20Minutes. „Societatea românească a ajuns la acel grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a unui guvern, astfel încât acesta să acţioneze ca o punte între diferitele instituţii ale statului”, a declarat Cioloş, citat de Reuters, care crede că un cabinet tehnocrat, cu un mandat până la sfârşitul anului 2016, va trece cu uşurinţă în Parlament. Tulburările din România au afectat politica băncii centrale şi adaugă incertitudine la bugetul pentru anul viitor, consideră Bloomberg, dar observă că leul s-a preciat cu 0,3 la sută după anunţarea premierului. Totodată, România a semnat un memorandum de înţelegere cu China, pentru construirea a două reactoare la centrala nulceară de la Cernavodă, consemnează tot Bloomberg. Astfel, China îşi extinde exporturile nucleare cu o centrală de 7,7 miliarde de dolari, în România. Beijingul luptă pentru o mai largă acceptare a tehnologiei şi expertizei sale atomice, pe fondul unui apel global pentru o energie mai curată, precizează Bloomberg. China intenţionează să exporte pe pieţele internaţionale până la opt reactoare nucleare de a treia generaţie, proiectate în ţară, până în 2020, scrie China Daily.
Premierul britanic David Cameron a trimis Comisiei Europene o scrisoare incluzând mult doritele sale reforme ale UE, anunţă EUObserver. De fapt, guvernul britanic doreşte limitarea ajutoarelor de stat pentru migranţi, mai multe puteri politice pentru parlamentele naţionale, în sânul UE, reducerea birocraţiei în mediul de afaceri şi o mai bună garantare a drepturilor statelor UE din afara zonei euro, enumeră Financial Times. Însă, Cameron se va izbi de rezistenţa miniştrilor eurosceptici din cabinet, crede The Guardian. Cameron doreşte o Europă „în care fiecare să-şi trăiască viaţa”, „o piaţă comună, nu o ţară comună”, iar pretenţiile sale se învârtesc în jurul unei singure idei – „flexibilitatea” UE, scrie Le Monde. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că unele dintre solicitări sunt „extrem de problematice”, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, şi-a exprimat încrederea că se poate ajunge la un acord. În privinţa migraţiei, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a menţionat, la Berlin, că viitorul UE va depinde în mare măsură de abordarea Germaniei, notează EUObserver. Discuţiile pe tema migraţiei continuă la cel mai înalt nivel azi şi mâine, când şefii guvernelor din UE se vor întâlni în capitala malteză, La Valetta, la o reuniune cu omologii lor din ţări africane, urmând apoi să participe la un summit european informal. Ţările din Africa de Vest şi de Est, care sunt în mare parte generatoare de migranţi consideraţi economici, figurează printre invitaţi, notează La Croix. Vor fi reprezentate şi o serie de organizaţii internaţionale: Uniunea Africană, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, Liga Arabă, Naţiunile Unite şi Organizaţia Internaţională a Migraţiei, dar şi agenţia Frontex, care monitorizează graniţele externe ale UE.
Noi atacuri în Siria, unde insurgenţii care luptă împotriva forţelor guvernamentale au bombardat oraşul Latakia, un fief al regimului de la Damasc. Atacul, unul dintre cele mai sângeroase din ultimele luni, s-a soldat cu uciderea a cel puţin 20 de persoane şi rănirea a peste 60, scrie Newsweek. Noul bilanţ este confirmat de agenţia oficială SANA. În context, SUA îşi vor accelera reaprovizionarea cu muniţie pentru partenerii din Orientul Mijlociu, anunţă Stars and Stripes. Partenerii din Golful Persic – Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită şi Bahrein – vor să îşi refacă stocurile de arme de precizie pe care le folosesc în campaniile lor împotriva Statului Islamic din Siria şi Irak, şi a rebelilor houthi din Yemen.
Cristina Zaharia – RADOR