O variantă de cheesecake cu o combinație interesantă de arome: biscuiții Speculoos și jeleul de lămâie
Blatul:
500 g biscuiți Speculoos
200 grame unt
50 ml ness
100 grame alune caramelizate – 2 pachețele marca Best, se găsesc în supermarketuri
Biscuiții se zdrobesc manual sau în robot, se amestecă cu untul topit, alunele măcinate (nu foarte fin) și nessul. Se întinde compoziția pe fundul unei forme de tort unse cu unt și tapetate cu pesmet și se dă la frigider peste noapte.
Crema:
160 g ciocolată albă
125 grame cremă de brânză Philadelphia nesărată
250 grame brânză de vaci
80 g zahăr pudră
2 lămâi
6 linguri zahăr
Lămâile se dau pe răzătoare – cu coajă cu tot – și se acoperă cu cele 6 linguri de zahăr. Se fierbe compoziția la foc mic de tot câteva zeci de minute, până dă de câteva ori în clocot și se obține un fel de jeleu (nu chiar dulceață, pentru dulceață timpul de fierbere este mai mare). Din acest jeleu, păstrăm două linguri pentru glazură și restul se folosește pentru cremă.
Ciocolata se topește la bain marie. Se adaugă crema de brânză, brânza de vaci și zahărul pudră și se amestecă bine totul cu mixerul. La final se adaugă jeleul de lămâie, minus cele două linguri păstrate pentru glazură. Se dau la rece atât crema, cât și glazura.
A doua zi se asamblează totul: crema se toarnă peste blatul de biscuiți și se întinde deasupra jeleul de lămâie.
Poftă bună!
Daniela Sîrbu