A început recrutarea pentru proiectul educațional In Between?

Bucovina de Nord ce se întinde între Ucraina și România, Transilvania multiculturală, cu o puternică minoritate maghiară, Hrušov și Veľký Krtíš în zona de confluență dintre Slovacia și Ungaria și Țara Lubusz-ului de la frontiera polono-germană – iată patru direcții și patru zone, ce vor fi unite de un nou proiect educațional al Rețelei Europene Memorie și Solidaritate.

Acțiunea denumită “In Between? În căutarea poveștilor locale de la frontierele Europei” are ca și scop să încurajeze tânăra generație de europeni să facă cunoștință cu istoria secolului  XX prin intermediul discuțiilor cu participanții ei. Recrutarea participanților va avea loc până la data de 5 februarie  2016.

În cadrul acestui proiect grupuri compuse din câțiva tineri se vor deplasa în cele mai interesante regiuni din punct de vedere cultural aflate la frontierele Europei,  pentru a face în timpul întâlnirilor cu locuitorii ordine în arhivele de familie și a înregistra amintiri.

Înainte de începerea vizitelor de studiu, participanții proiectului aleși în urma recrutărilor vor participa la workshopurile conduse de către experți din domeniul istoriei recente, istoriei vorbite (oral history), antropologiei culturale sau arhivisticii. Tinerii vor face cunoștință cu secretele culegerii relatărilor, luării interviurilor și digitalizării amintirilor și documentelor, cât și cu specificul și istoria regiunilor vizitate. Apoi, participanții proiectului, împărțiți în grupuri a câte 5 persoane, vor pleca către orașele și localitățile limitrofe, unde vor fi de-a lungul a șapte zile.

Căutând povești locale, personale înscrise în peisajul multicultural al regiunilor alese, tinerii vor cunoaște la modul practic instrumentele și metodele de analizare și documentare a trecutului. Cu ajutorul fotografiilor, prin scanarea materialelor, a înregistrărilor audio și video vor strânge fotografii, scrisori, documente și alte mărturii ale vieții de zi cu zi.

Participarea la acest proiect va reprezenta pentru participanți o ocazie pentru a-și dezvolta nu numai competențele din domeniul cercetărilor istorice sau etnografice de teren, dar va permite și o aprofundare a cunoștințelor despre procesele istorice din Europa a secolului  XX . Materialul documentar strâns, care va ilustra în fotografiile de familie și în poveștile adunate trecutul deosebit de complex din punct de vedere cultural și istoric al celor patru regiuni din Europa, va deveni tema unei conferințe ce va rezuma proiectul, cu participarea antropologilor culturali, a istoricilor și cercetătorilor oral history, care va avea loc în decembrie 2016 la Varșovia.

Organizatorii căută douăzeci de tineri, atât studenți cât și freelanceri cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, care ar dori să își încerce forțele în domeniul cercetării memoriei umane. Pentru a participa la proiect trebuie completat până la 5 februarie 2016  formularul de recrutare, care se află pe pagina www.enrs.eu/inbetween. Vor fi evaluate printre altele motivarea participanților de a participa la proiect, deschiderea lor și promptitudinea în ceea ce privește colaborarea. Condiția de participare este  cunoașterea limbii engleze.

Mai multe detalii și formularul de aplicare la: www.enrs.eu/inbetween
Perioada limită de trimitere a aplicațiilor: 5.02.2016

 

Organizator: Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate

Parteneri regionali ai proiectului: Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Matej Bela din Bańska Bystrica, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Universitatea din Zielona Góra

Parteneri locali ai proiectului: Muzeul Țării Lubusz, Fundația „Marta Wiecka”

–––––––––––––––    

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și răspândirea cunoștințelor legate de istoria Europei secolului XX și  modalitățile de comemorare ale acesteia, în special perioadele de dictatură, războaie și revolte sociale împotriva sclaviei. Membrii Rețelei sunt : Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Statut de observator au Austria, Cehia și Albania. Mai multe informații puteți găsi pe pagina de internet: www.enrs.eu și profilul: www.facebook.com/enrs.eu.

Date de contact pentru mass-media:
Igor Kalina: e-mail: igor.kalina@enrs.eu, tel.: +48 22 521 05 88

Proiectul este co-finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetățeni”