Evaluarea complexă (investigații de laborator, consulturi interdisciplinare, investigații imagistice) este un aspect important în cadrul planului de management al pacientului cu acnee vulgară – forma tardivă a femeii adulte, formă care se dezvoltă după vârsta de 25 de ani. Planul de investigații este individual și este primul pas în realizarea schemei de tratament. Domnul dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatolog, editor–in-chief&managing editor Romania Journal of Clinical&Experimental Dermatology explică de ce este necesar un plan de investigații și ce cuprinde un asemenea plan.
Dr. Victor Gabriel Clătici: Acneea este o boală cronică, cu evoluție de lungă durată și implică un tratament de atac (inițial) și un tratament de întreținere (de menținere). Un plan de investigații este necesar:
- pentru evaluarea stării generale de sănătate, de multe ori ,,ultimele analize,, au fost efectuate în urmă cu ani de zile;
- pentru excluderea unor posibile contraindicații ale unor medicamente administrate pe cale generală;
- pentru stabilirea profilului hormonal (acneea este o boală hormonal – dependentă);
- pentru stabilirea, confirmarea sau infirmarea unor posibile afecțiuni asociate care pot fi tratate, inclusiv variate focare infecțioase.
Reporter: Cum se realizează un plan de investigații individualizat?
Dr. Victor Gabriel Clătici: Planul de investigații se realizează după o consultație și se face în mod individualizat. Frecvent, pacientele vin cu ,,un set de analize complet,, dar care se dovedește în cel mai bun caz a fi insuficient, iar în unele cazuri chiar inutil. Planul de investigații pleacă de la pacient – condițiile concrete ale acestuia, respectiv evoluția acneei / eficiența sau ineficiența unor tratamente anterioare / antecedentele pacientei / asocierea unor afecțiuni etc. Un mesaj extrem de important se referă la faptul că nu există un plan universal, un “șablon” de evaluare în acnee. Planul de investigații este primul pas în realizarea schemei de tratament. Nu se poate stabili un tratament eficient pe termen lung fără a realiza anumite investigații.
Reporter: Ce cuprinde un plan de investigații?
Dr. Victor Gabriel Clătici: Planul de investigații (schema de evaluare) cuprinde: analizele ,,uzuale,, sau ,,screening,, de sânge, sumarul de urină, profilul hormonal, consulturile interdisciplinare și investigațiile de tip ecografie.
De asemenea, se realizează evaluarea computerizată a feței (VISIA) care permite stabilirea severității acneei, evaluează gradul de inflamație al feței și încărcătura microbiană a feței (și în special cu P acnes – implicat major în acnee). Evaluarea prezenței unor focare infecțioase este un alt aspect important în cadrul procesului de evaluare a pacientei cu acnee – forma tardivă a femeii adulte, deoarece acneea este o boală inflamatorie a întregului organism și orice focar inflamator trebuie să fie depistat și asanat pentru reducerea statusului inflamator.
La final are loc stabilirea planului de tratament individualizat, holistic și adaptat, pe termen mediu și lung, cu obiective și un ,,scenariu de evoluție a acneei,,.
Interviu realizat de Emilia Radu
Informațiile prezentate în această rubrică au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate