Pe parcursul anilor, peste 30 de şefi de state şi un număr impresionant de celebrităţi internaţionale din lumea artistică şi culturală s-au numărat printre pacienţii Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie, primul de acest fel de pe glob, conceput de academicianul Ana Aslan şi înfiinţat în România la 22 ianuarie 1952. A devenit Institut Naţional în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.
Ana Aslan (1897-1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1915-1922). A fost profesor titular de clinică medicală a Facultăţii de Medicină din Timişoara (1945-1949), şef de secţie la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti (1949-1952), iar din 1952 până în 1988 director al Institutului de Geriatrie.
Prof. Aslan a evidenţiat importanţa procainei (cunoscută până atunci doar ca anestezic local) în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Produsul farmaceutic promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%.
Numeroase personalităţi internaţionale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hruşciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.
Gerovitalul a fost elaborat între anii 1946 şi 1956 de prof. Aslan – pionier al gerontologiei medicale mondiale – şi de Şcoala sa, după numeroase cercetări clinice şi experimentale. Rezultatele cercetărilor au făcut obiectul lucrării „Novocaina ca factor eutrofic şi întineritor în tratamentul profilactic şi curativ al bătrîneţii”, publicată împreună cu Prof. C. I. Parhon în 1955.
Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul H3 este prezentat pentru prima dată lumii medicale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe şi apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.
Din acest moment, cercetările româneşti în domeniu se impun pe plan internaţional şi generează şi o serie de cercetări de testare şi comparaţie cu produse similare din farmacopeea mondială.
În anul 1967, a fost realizată prima cremă Gerovital H3 în laboratoarele Farmec dela Cluj-Napoca. Crema nu doar regenera epiderma, dar reuşea să menţină procesele metabolice specifice pielii tinere, la persoanele în vârstă. Farmec a făcut din Gerovital H3 o adevărată marcă de succes, pe care o deţine şi astăzi în portofoliu, într-o formulă reînnoită.
În 1960, Prof. Ana Aslan începe experimentarea unui nou produs care conţine, pe lângă procaină, şi un factor activator şi antiaterogen – Aslavital. Cercetările au fost făcute în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu iar produsul geriatric Aslavital a fost brevetat şi introdus în producţie industrială în 1980.
În 1964, preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a propus institutul geriatric din Bucureşti, ca model, ţărilor dezvoltate. A devenit foarte repede celebru: pe parcursul anilor, peste 30 de şefi de state şi un număr impresionant de personalităţi s-au numărat printre pacienţii Institutului. S-a dezvoltat rapid ajungând la un număr de 600 de paturi în clinicile din Otopeni şi Căldăruşani. S-au organizat, de asemenea, un ambulatoriu în Bucureşti, plus 190 de cabinete de geriatrie în toată ţara, inclusiv secţiile exterioare din hotelurile de la Eforie, Mangalia, Herculane.
În anul 1974, Institutul se extinde cu o secţie clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior şi spaţiile largi, situată într-un decor natural pe o suprafaţă de 33 ha la Otopeni. Clădirea din strada Mănăstirea Căldăruşani nr. 9, care este şi sediul central al Institutului, face parte din patrimoniul arhitectural, fiind o creaţie a lui I. D. Berindei, cu decoraţiuni de ceramică în stil românesc.
În 1985, Prof. Ana Aslan publică în „Romanian Journal of Gerontology and Geriatrics” lucrarea „Tehnica şi acţiunea tratamentului cu Gerovital H3. Precizări după 34 ani de folosire”. Lucrarea este o sinteză a cercetărilor efectuate de grupul condus de Prof. Ana Aslan şi în acelaşi timp semnalează superioritatea produsului românesc comparativ cu produse similare.
Beneficiul adus statului în perioada 1972-1985 a fost între 15-17 milioane de dolari pe an. Într-o perioadă în care sistemul comunist limita drastic legăturile ţării cu exteriorul, datorită produsului promovat de Ana Aslan, personalităţile lumii vizitau discret Republica Socialistă România şi se internau, pentru tratament, în Institutul de Geriatrie. Aslan a reuşit astfel să-şi creeze, în ţară, un scut de intangibilitate prin valuta pe care o aduceau celebrii pacienţi străini veniţi la tratament.
După 1990, a urmat, inerent, o perioadă mai grea, depăşită şi graţie recunoaşterii mondiale a Şcolii de Geriatrie din România: s-au restabilit şi extins colaborările cu clinicile din Suedia, Franţa, Italia, Spania, Indonezia, Thailanda şi Orientul Mijlociu.
Terapiile şi tratamentele „Ana Aslan”
În prezent, Institutul are două clinici (una în Bucureşti şi una în Otopeni) şi un ambulatoriu în Bucureşti. Asistenţa medicală are un caracter unic, prin aplicarea terapiei specifice cu Gerovital sau Aslavital după metoda originală dezvoltată de-a lungul a peste 50 de ani de cercetări. Internarea se efectuează pe baza recomandării de la medicul de familie sau de altă specialitate medicală, dovada de plătitor de asigurări sociale sau talon de pensie sau, la cerere, contracost. Preţurile afişate pe site-ul Institutului sunt doar pentru cetăţenii străini.
Terapia cu produse “Aslan” nu este indicată în cazul în care în ultimii 5 ani pacientul a avut o suferinţă oncologică activă.
Tratamentul “Ana Aslan”- o cură completă durează de regulă două săptămâni – constă în administrarea produselor Gerovital H3, terapia fiind indicată cu scop profilactic încă de la vârsta de 40 de ani. Modul de administrare poate fi sub formă de injecţii (intramusculare, intravenoase sau intraarteriale, sau infiltraţii intra şi periarticulare) şi/sau formă de drajeuri, după o schemă individualizată. Indicaţiile tratamentului ocupă o paletă foarte largă din patologia vârstnicilor: afecţiuni reumatismale degenerative, tulburări circulatorii periferice, stări depresive, suferinţe ale aparatului digestiv, astm bronşic, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat.
În sediul Otopeni al Institutului lucrează 26 medici, 80 asistente medicale şi 29 infirmiere. Marea majoritate a medicilor din cadrul Institutului sunt specializaţi în geriatrie şi gerontologie şi în plus au cel puţin încă o altă specialitate medicală. Ca urmare, pacientul poate beneficia, pe lângă consultaţia de geriatrie, şi de consultaţie de: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, neurologie, psihiatrie, recuperare medicală, O.R.L., oftalmologie, psihologie, reumatologie, urologie, dermatologie.
Asistenţa geriatrică se combină, acolo unde este cazul şi dacă situaţia medicală a pacientului o permite, cu un program complex de recuperare care se desfăşoară într-un compartiment bine dezvoltat şi utilat din punct de vedere tehnic, constând în servicii de: fizioterapie (electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie), kinetoterapie, masaj, fitness.
Pe lângă tratamentul medical, pacientul poate beneficia de terapie estetică având scopul menţinerii sau îmbunătăţirii calităţii tegumentare, precum şi al remodelării corporale, terapie care se bazează pe produsele specifice “Ana Aslan”, utilizând aparatură computerizată.
Tratamentele de estetică facială şi corporală constau în gomaj, hidratare, hrănirea pielii prin folosirea produselor specifice ,,Ana Aslan”, termoforeză, iontoforeză, masca antiaging, retonifierea şi buna vascularizaţie a cutisului în scopul obţinerii unei elasticităţi optime, folosind aparatură computerizată.
De asemenea se poate aplica tratament anticelulitic şi de tonifiere musculară corporală, în scopul obţinerii unei remodelări corporale.
Tratamentele geriatrice se mai pot efectua după aceeaşi metodă “Ana Aslan” şi în secţiile exterioare ale Institutului, în regim ambulatoriu.
Documentarea: Bianca Ioniţă