În cadrul Europol va funcţiona un centru european de combatere a reţelelor de traficanţi cu refugiaţi

Un raport publicat, astăzi, de Europol arată că reţelele infracţionale care exploatează disperarea refugiaţilor au avut, numai în 2015, un profit de 3 până la 6 miliarde de euro. Europol deţine o bază de date cu numele a peste 40.000 de suspecţi implicaţi în aceste reţele, provenind din peste 100 de ţări. În topul primelor zece se regăsesc cetăţeni din Bulgaria, Ungaria, Irak, Polonia, Serbia, Turcia şi România. În cadrul Europol va funcţiona, de astăzi, un centru european de combatere a reţelelor de traficanţi cu refugiaţi.

Reporter: Claudia Marcu – Numai în 2015 Europol a primit informaţii legate de activitatea infracţională a peste 10.000 de suspecţi. Au fost deschise, astfel, 1.500 de investigaţii care vizează reţele de traficanţi de persoane active pe teritoriul UE. 30% din suspecţi sunt naţionali ai statelor membre, iar cei mai mulţi vin din Bulgaria, Ungaria, Irak, Kosovo, Pakistan, dar şi România. Naţionalii români implicaţi în aceste reţele infracţionale locuiesc, de obicei, în România, Italia, Olanda, Ungaria şi Austria şi operează în Germania, Marea Britanie, Austria, România şi Ungaria.

Rob Wainwright, director Europol: Investigăm, în acest moment, o comunitate de 40.000 de suspecţi. Sigur că printre ei sunt români, dar şi multe alte naţionalităţi, ceea ce ne arată că nu este o problemă naţională, ci una europeană.

Reporter: Suspecţii români arestaţi până acum au fost, de cele mai multe ori, şoferi în reţelele de traficanţi cu refugiaţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie