MUZEE CULINARE: Muzeul Untului din Cork, Irlanda

muzeul untului 1Untul vorbeşte tuturor într-o limbă universală şi are un muzeu în oraşul Cork din Irlanda. Muzeul Untului invită vizitatorii într-o uimitoare călătorie a istoriei sale. Cork a fost un important centru al comerţului cu lactate şi cel mai mare centru de unt din întreaga lume. În anul 1769, în oraş a existat Comitetul comercianţilor, care a introdus un sistem de verificare a calităţii untului. Astfel, untul a devenit cunoscut în întreaga lume, listat la bursă sub denumirea „unt de Cork” şi exportat în India, America şi Australia.

În prezent, Cork este al doilea cel mai vizitat oraş din ţară, după Dublin. Localitatea îmbrăţişează malurile râului Lee, fiind situată în partea de sud a Irlandei. În anul 2005, a fost Capitala Europeană a Culturii. Cork este un oraş cu clădiri istorice şi localuri pline de viaţă, Strada Sf. Patrick fiind principala arteră comercială. Ziua Sf. Patrick (17 martie) este sărbătorită cu petreceri de stradă, spectacole de teatru şi muzică.

Muzeul Untului din Cork este unic în întreaga lume şi este dedicat uneia dintre cele mai vechi specialităţi ale oraşului – untul sărat. Situat în cartierul istoric din Cork, muzeul oferă vizitatorilor informaţii interesante despre istoria untului şi diversele tehnici de fabricaţie. A fost deschis pentru public în anul 1997 de un grup local de oameni de afaceri. Expoziţia permanentă a muzeului prezintă originile producţiei de lapte din Irlanda şi fabricarea primelor bucăţi de unt, echipamentele necesare pentru producerea sa şi diferitele etape ale punerii în aplicare ale acestui produs esenţial din dieta noastră.

muzeul untului 2Untul este un produs lactat realizat din grăsimea din lapte. Consumul moderat de unt are multe beneficii pentru sănătate: îmbunătăţeşte sistemul imunitar, reglează hormonii, protejează vederea, stimulează metabolismul, dezvoltă sistemul nervos, reduce riscul bolilor de inimă, reduce tensiunea arterială şi protejează împotriva cancerului. De asemenea, asigură buna dezvoltare a creierului şi protejează împotriva afecţiunilor gastrointestinale. Există dovezi conform cărora untul a fost utilizat în diverse bucătării ale lumii de peste 4.000 de ani, iar studiile aprofundate ale culturii indiene, precum şi Biblia ne spun că untul a fost cunoscut de milenii, că a fost considerat sacru şi că a fost întrebuinţat pentru potenţialul său nutritiv. În unt se găsesc impresionante cantităţi de vitamine (cum ar fi A, D, E şi K) şi minerale esenţiale precum mangan, crom, iod, zinc, cupru şi seleniu. Untul furnizează organismului acizi graşi esenţiali şi cantităţi suficiente de acizi graşi saturaţi care ajută corpul să păstreze hormonii în echilibru. Untul organic este foarte bun pentru inimă, prin conţinutul de acid lauric. Are efecte pozitive asupra pielii şi părului. Este bogat în antioxidanţi şi luptă împotriva radicalilor liberi. Studiile ştiinţifice au dovedit faptul că acidul lauric din unt luptă împotriva cancerului, promovează dezvoltarea musculaturii şi susţine sistemul imunitar. Colesterolul prezent în unt joacă un rol important în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos la copii. Untul conţine peste 400 de acizi graşi diferiţi, o mare cantitate de acizi graşi mononesaturaţi (25%) şi fosfolipide. Circa 11% din acizii graşi saturaţi care se găsesc în unt sunt cu catenă scurtă şi cel mai frecvent este acidul butiric. Acesta este o componentă unică a grăsimilor din laptele de la animalele rumegătoare, cum ar fi vite, oi şi capre. Studiile medicale au arătat că butiratul, o formă a acidului butiric, reduce inflamaţia în sistemul digestiv şi este utilizat ca tratament pentru boala Crohn.

untMuzeul detaliază istoria untului şi importanţa acestuia pentru Cork, de-a lungul secolelor, printr-o interesantă prezentare audiovizuală, prin panouri informative, cărţi, filme documentare, fotografii şi cărţi poştale. De asemenea, sunt expuse peste 120 de ambalaje vechi, precum şi diferite artefacte folosite în producţia de unt. Cel mai vechi artefact din muzeu este un butoi de unt, care are vârsta de o mie de ani. În Irlanda, untul era îngropat în turbării pentru a putea fi conservat. Toate informaţiile, printre care se află multe poveşti sau legende, sunt interesante şi distractive, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Muzeul se concentrează şi pe anul 1700, când s-a creat cea mai mare piaţă de unt din lume. Renumită din secolul al XVIII-lea, piaţa din Cork atrage anual, chiar şi în zilele noastre, mii de oameni care vin aici pentru a-şi comercializa produsele şi/sau pentru a cumpăra unt. De asemenea, muzeul oferă o privire de ansamblu asupra procesului industrializării agricole din Irlanda, în jurul anului 1960. Aceasta industrializare puternică a ajutat la accelerarea producţiei de lactate şi de unt din Irlanda şi astfel a devenit unul dintre specialiştii mondiali în producţia de unt sărat. De la magazinul muzeului, vizitatorii pot cumpăra suveniruri, unt tradiţional, diverse specialităţi gastronomice şi dulciuri (caramele, bomboane, biscuiţi, prăjituri).

Muzeul Untului din Cork este deschis zilnic, între orele 10:00 – 17:00.

 Ada Ionescu

 Site oficial muzeu: www.corkbutter.museum