Poliţia belgiană a început o adevărată vânătoare de oameni, pentru a-l găsi pe unul dintre presupuşii autori ai atentatelor coordonate, care au lovit aeroportul şi metroul din Bruxelles, atacuri revendicate de Statul Islamic şi soldate cu peste 30 de morţi şi peste 200 de răniţi.
În timp ce Belgia va avea trei zile de doliu naţional, decretat de guvernul belgian, numeroase percheziţii au fost efectuate marţi seară „în mai multe locuri din ţară”, în special în comuna bruxeleză Schaerbeek, unde au fost descoperite un dispozitiv exploziv şi un drapel al Statului Islamic, potrivit Parchetului Federal.
Atentatele, care au lovit marţi dimineaţă, la o oră de vârf, capitala belgiană, au dat naştere unor scene de oroare şi panică pe aeroportul internaţional şi în cartierul instituţiilor europene, amintind de atentatele de la Madrid din 2004, Londra, în 2005, sau Paris, în 2015.
Liderii celor 28 de ţări membre UE au denunţat un atac împotriva „societăţii noastre deschise şi democrate”. „Întreaga Europă a fost lovită”, a declarat preşedintele francez, François Hollande, în timp ce preşedintele american, Barack Obama, chema întreaga lume „să se unească” în faţa terorismului.
Turnul Eiffel, World Trade Center şi poarta Brandebourg au afişat culorile drapelului belgian. Şi imaginea lui Tintin în lacrimi a devenit simbolul Belgiei în doliu pe reţele de socializare.
Autorităţile au difuzat imagini înregistrate de camerele de supraveghere cu trei bărbaţi care împingeau cărucioare cu bagaje, suspectaţi a avea legătură cu atentatele care au lovit la 7:00 GMT aeroportul Zaventem din Bruxelles.
Procurorul federal belgian, Frédéric Van Leeuw, a declarat că doi dintre aceşti bărbaţi sunt „probabil, cei care au comis un atentat sinucigaş” şi deci, mai mult ca sigur, ei sunt morţi.
Pentru cel de-al treilea bărbat, care purta o haină şi o cămaşă deschise la culoare, ochelari şi o pălărie neagră, a fost emis un mandat de căutare şi el este „căutat intens”, a adăugat procurorul.
„Aceşti indivizi ar fi venit cu taxiul (…), bombele lor erau în bagaje. Ei şi-au pus valizele în cărucioare. Primele două bombe au explodat”, a indicat la AFP primarul comunei Zaventem, Francis Vermeiren.
„Cel de-al treilea bărbat şi-a pus valiza în cărucior şi probabil că a intrat în panică atunci când a văzut că ea nu a explodat”, a adăugat dl.Van Leeuw, care precizase anterior că, efectiv, o a treia bombă nu explodase.
Statul Islamic a revendicat oficial aceste atacuri, cele mai sângeroase atentate comise vreodată în capitala Belgiei şi Europei, arătând că reţelele sale sunt capabile să organizeze operaţiuni ucigaşe.
„O celulă secretă a soldaţilor Califatului (…) a fost lansată în direcţia Belgiei cruciate”, afirmă comunicatul, acuzând această ţară că „nu a încetat să combată islamul şi musulmanii”.
Aceste atentate survin la patru zile după capturarea la Bruxelles a francezului Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor din grupul de comando care a comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris (130 de morţi) şi care se află la închisoarea din Bruges, urmând a fi transferat în Franţa. Unul dintre presupuşii săi complici, Najim Laachraoui, este căutat de poliţiile franceză şi belgiană.
Potrivit martorilor, totul a început marţi, la Zaventem, către ora 8:00 (7:00 GMT) cu nişte tiruri care s-au auzit în holul aeroportului, în apropierea ghişeelor de înregistrare, chiar înainte ca un bărbat să strige ceva în arabă şi ca două explozii să se producă.
„Un bărbat a strigat în arabă (…) câteva cuvinte şi am auzit o puternică deflagraţie”, a declarat Alphonse Lyoura, un angajat de la securitatea bagajelor.
La o oră după aceste atacuri, care au făcut 14 morţi şi 96 de răniţi, potrivit pompierilor, un al doilea atentat spulbera un tren de metrou la staţia Maelbeek, foarte aproape de instituţiile europene. Acest atac a făcut „între 15 şi 20 de morţi” şi 100 de răniţi, potrivit pompierilor.
O fotografie difuzată pe postul public RTBF arăta un tren de metrou sfârtecat, cu scaune sfărâmate şi pereţi calcinaţi.
Un supravieţuitor interogat de radio Bel-RTL a explicat că vagonul în care se afla fusese evacuat de conductor pe întuneric şi că oamenii merseseră în şir indian prin tunel înainte de a ieşi la lumină în staţia următoare, plină de fum.
„Am auzit strigându-se ‘Ieşiţi, ieşiţi!’ şi oamenii au început să alerge”, a povestit pentru AFP un om de afaceri, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Afară, am văzut oameni aşezaţi, cu sânge pe feţe…Un fum dens ieşea de la metrou”.
„Ne temeam de un atentat şi el a avut loc”, a reacţionat premierul Charles Michel, evocând un „moment negru” pentru ţară. Marţi seară, el s-a dus în Piaţa Bourse, devenită locul de reculegere al bruxelezilor, veniţi cu sutele, pentru a depune flori şi lumânări.
„Acest 22 martie nu va mai fi niciodată o zi ca toate celelalte”, a declarat la televiziune regele Philippe al Belgiei.
În aşteptarea unui bilanţ definitiv, se ştie doar că mai multe naţionalităţi au fost afectate, printre răniţi aflându-se patru americani, doi britanici şi opt francezi.
Alerta antiteroristă a fost ridicată în întreaga Belgie la nivelul 4, nivelul maxim, şi aeroportul din Bruxelles va rămâne închis miercuri. Securitatea în jurul instituţiilor europene din Bruxelles şi Strasbourg, precum şi în jurul centralelor nucleare a fost întărită.
Transportul în comun bruxelez a fost suspendat mai multe ore, precum şi trenurile internaţionale Thalys şi Eurostar, iar situaţia a revenit treptat la normal în cursul serii.
Securitatea a fost întărită pe marile aeroporturi europene şi americane. Franţa a anunţat o suplimentare de 1.600 de poliţişti şi jandarmi la frontiere şi în transporturi şi premierul Manuel Valls este aşteptat miercuri la Bruxelles.
În Marea Britanie, poliţia şi-a consolidat prezenţa „în puncte nevralgice” şi Foreign Office le-a recomandat cetăţenilor britanici să nu se ducă la Bruxelles.
O delegaţie a FBI şi a poliţiei din New York se va deplasa la Bruxelles, a anunţat marţi seară responsabilul luptei antiteroriste al poliţiei din New York, John Miller, care a explicat că şi nişte americani se numără printre victimele atentatelor. Şi Departamentul de Stat a prevenit cetăţenii americani în legătură „cu potenţialele riscuri pe care şi le asumă dacă doresc să călătorească către Europa şi prin Europa”.
(www.afp.com)