Parlamentul de la Chişinău a votat astăzi o declaraţie cu privire la inviolabilitatea, suveranitatea, independenţa şi neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Documentul a fost susţinut de 62 de deputaţi socialişti, comunişti şi democraţi, celelalte grupări parlamentare au criticat documentul subliniind că el nu face nicio referire la prezenţa militară rusă de pe teritoriul ţării. Documentul este adoptat în preajma vizitei la Moscova a ministrului de externe de la Chişinău, vizită care începe luni.
Prin textul declaraţiei, Parlamentul de la Chişinău îşi reconfirmă devotamentul faţă de principiul constituţional care stabileşte că Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Documentul face referire la statutul de neutralitate permanentă şi reiterează faptul că parlamentul va depune toate eforturile pentru menţinerea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova. În plus, legislativul se angajează să modifice legislaţia pentru a realiza dezideratele respective.
Liderul socialiştilor, Igor Dodon: „62 de deputaţi astăzi au votat primul pas şi noi vom face tot posibilul ca să convingem colegii să votăm interzicerea prin lege a organizaţiilor – aşa cum este prevăzut în Constituţie -, care pledează pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova”.
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea sa a susţinut întotdeauna suveranitatea şi neutralitatea Republicii Moldova.
Marian Lupu: „Moldova este stat suverant, independent, stat neutru şi aceste principii constituţionale sunt sfinte pentru noi. Partidul Democrat niciodată nu a pledat şi nu va pleda pentru ca Republica Moldova să devină parte componentă a unui alt stat. Indiferent care va fi acest stat”.
Pe de altă parte, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care face parte din coaliţia de guvernare alături de democraţi şi foştii comunişti, a remarcat că în această declaraţie nu se face nici o referire la armata rusă prezentă pe teritoriul Republicii Moldova şi care este cea mai mare ameninţare la adresa suveranităţii statului.
Mihai Ghimpu: „Este o declaraţie a partidelor de stânga, partide care promovează interesul Federaţiei Ruse, ruşinos este faptul că în această declaraţie când vorbesc de independenţă, integritate, unitate, suveranitate, au uitat să includ şi retragerea armatei ruse care este cel mai mare pericol pentru ceea ce vor ei să demonstreze că apără”.
Preşedintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă a declarat că această declaraţie va antagoniza şi mai mult societatea. În plus, votul din parlament conturează o nouă majoritate parlamentară de stânga, a spus Iurie Leancă.
Iurie Leancă: „Delaraţie lipsită de conţinut, una sterilă, una care în loc să ne ajute să depăşim polarizarea şi aşa extrem de mare din societate, vine doar să dezbine şi mai mult societatea noastră, unica de fapt valoare a acestei declaraţii este că /…/ conturează elementele unei noi majorităţi de stânga”.
Proiectul declaraţiei a fost înregistrat de către deputaţii comunişti şi a provocat dezbateri aprinse în plenul legislativului şi săptămâna trecută. Atunci subiectul nu a fost supus votului din lipsă de cvorum. Comuniştii au criticat în repetate rânduri intenţia autorităţilor molodoveneşti de a avea relaţii mai strânse cu Alianţa Nord-Atlantică, inclusiv organizarea în noiembrie anul trecut la Chişinău a unui formum NATO.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)